Σελίδες

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Περίληψη και εντυπώσεις από την παρακολούθηση του προγράμματος "Οι ΤΠΕ στη Διδασκαλία"

ERASMUS+, ICT for TEACHING, Dublin 10-21/7/2017

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ατομικής κινητικότητας Erasmus+ KA1, συμμετείχα μαζί με 2 συναδέρφους μου στο πρόγραμμα «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορικής στη Διδασκαλία» εκπροσωπώντας το 3ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο από 10-21 Ιουλίου 2017.

Μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά καινούρια τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη για να αυξήσουν τη δημιουργική συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία της μάθησης.  Σύμφωνα με τους εισηγητές μας, η τεχνολογία εξισώνει τους μαθητές δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε παιδιά με ειδικές ικανότητες να μαθαίνουν αξιοποιώντας τα κάθε είδους ταλέντα τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης ή με δυσλεξία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία ζωγραφικής και να εκφραστούν πρωτότυπα και διασκεδαστικά.


Οι εκπαιδευτικοί που χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαλεία και τις δυνατότητες της Πληροφορικής μέσα στη σχολική τάξη διευκολύνουν τους μαθητές τους να δομήσουν ο καθένας και η καθεμιά το δικό τους ατομικό τρόπο μάθησης και τους προετοιμάζουν για την κοινωνία του μέλλοντος.

Η παρακολούθηση ενός τέτοιου επιμορφωτικού σεμιναρίου σε μια άλλη χώρα προάγει την διαπολιτισμική μάθηση και την Ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί από 16+1 Ευρωπαϊκές χώρες μοιραζόμασταν την ίδια όρεξη για τη διδασκαλία αλλά και την αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης των σημερινών μαθητών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα σχολεία μας, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συνεργαστούμε σε ομαδικές εργασίες εξασκώντας τα καινούρια εργαλεία αλλά και τα αγγλικά μας που ήταν η γλώσσα εργασίας και επικοινωνίας.


Οι πολιτιστικές επισκέψεις που παρείχαν οι διοργανωτές βοήθησαν στην καλύτερη πολιτισμική προσέγγιση της χώρας υποδοχής. Επίσης, η διοργάνωση διαπολιτισμικής γιορτής φαγητού κατά την 1η μέρα του προγράμματος έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωριστούμε μεταξύ μας, να παρουσιάσουμε φαγητά της πατρίδας μας και να δοκιμάσουμε γευστικές προτάσεις από άλλες χώρες.




Η διάχυση του προγράμματος είναι μέσα στις υποχρεώσεις όλων των συμμετεχόντων. Θα διατηρήσουμε την επικοινωνία μας και θα συνεχίσουμε την εμπειρία που είχαμε στο Δουβλίνο ανταλλάσσοντας καλές πρακτικές και ενημερώνοντας τους συναδέρφους μας. Στην τεχνολογική εποχή, η επικοινωνία και το μοίρασμα ιδεών και πληροφοριών οδηγούν στην επαγγελματική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: